Een lichte vrachtwagen – een stand van zaken?

Wat is fiscaal een lichte vracht?

Om fiscaal in aanmerking te komen als een lichte vracht moet de lengte van de laadruimte minstens 50 procent bedragen van de lengte van de zogenoemde wielbasis ( dat is de afstand tussen de 2 assen). De laadruimte moet eveneens een vaste, horizontale laadvloer hebben en achter de cabine mogen er ook geen verankeringspunten zijn voor bijkomende banken, zetels of gordels.

Let op

Als de lengte van de laadruimte tenminste 30 procent van de wielbasis bedraagt, spreken we verkeerstechnisch gezien wel van een lichte vracht, maar toch beschouwt men zo’n voertuig fiscaal identiek aan een personenauto. Met alle nadelige fiscale gevolgen van dien. Het is dus opletten geblazen.
Komen in aanmerking als lichte vracht: Opel Vivaro, Mercedes Vito, Mercedes Sprinter,…
Daarentegen zijn luxejeeps zoals Porsche Cayenne, Audi Q7, BMW X5 … wel verkeerstechnisch een lichte vracht, maar niet vanuit fiscaal oogpunt. Weet evenwel dat het niet is omdat de basisversie van een model een fiscale lichte vracht is dat elk type van hetzelfde model dat is. De fiscus zal zich baseren op de technische keuring. Hun meting is bepaald of het voertuig al dan niet vanuit fiscaal oogpunt beschouwd zal kunnen worden als lichte vracht.

Voordelen

-U kan de betaalde btw in principe voor 100 procent recupereren. De btw op een personenauto kan u daarentegen slecht voor 50 procent recupereren, ook al rijdt u er enkel beroepsmatig mee en doet u geen privékilometers.
-De autokosten bij een lichte vracht zijn voor 100 procent aftrekbaar;
ongeacht of u een eenmanszaak of een vennootschap heeft. De aftrek van autokosten voor een personenwagen daarentegen is beperkt tot 75 procent ( in een eenmanszaak) of tot een bedrag in functie van de CO-2 uitstoot ( in een vennootschap).
-Ook de brandstofkosten zijn voor 100 procent aftrekbaar voor een lichte vracht, terwijl dit slechts 75 procent voor een personenwagen is.
-En dan is er nog de verkeersbelasting. Deze is voor een lichte vracht gevoelig lager dan voor een gewone wagen. Bovendien hoeft u ook geen inschrijvingstaks betalen.
Deze voordelen zijn natuurlijk niet te versmaden, maar om er zeker van te zijn dat u hiervan kan genieten, dient u wel degelijk een lichte vracht te kopen.

Leave a Reply