Waar zet je best je maatschappelijke zetel?

De maatschappelijke zetel is het officiële juridische adres van je onderneming waar het dagelijkse beheer en de administratie van je bedrijf gebeurt. 

Eenmanszaak? Dan is de maatschappelijke zetel steeds je domicilieadres. Wanneer je verhuist en je jouw nieuwe adres aanpast in het bevolkingsregister, wordt de Kruispuntbank van Ondernemingen(externe link) ook automatisch aangepast. Let op, je vestigingsadres wordt niet automatisch aangepast. Verhuist je vestiging dus ook, dan moet je dat ook in orde laten brengen bij een ondernemingsloket. Wat is het verschil? Een vestigingsadres is een locatie waar de activiteit wordt uitgeoefend, de maatschappelijke zetel is waar het beheer wordt gedaan. Een voorbeeld om het te verduidelijken. Je hebt een winkel op een bepaald adres, dat is de vestigingseenheid, de boekhouding wordt echter bij je thuis gedaan, dat is de maatschappelijke zetel. In de praktijk kan dat hetzelfde adres zijn, maar je vestigingseenheid is altijd apart aan te passen in de KBO. Dit gebeurt nooit automatisch.

Vennootschap? De maatschappelijke zetel van een vennootschap hoeft niet noodzakelijk bij jou thuis te zijn, op je eigen domicilieadres. Waar moet dit echter aan voldoen :

  1. permanente exclusieve toegang hebben tot de kantoorruimte;
  2. De ruimte is het effectieve administratieve centrum van de onderneming en de belangrijkste zakelijke beslissingen worden in de kantoorruimte genomen.

Een virtueel kantoor of een postbus heeft dit niet, zodoende kan een vennootschap nooit op een postbus gevestigd zijn.. Een ruimte in een co-working plaats of in een businesscenter kan dan weer wel aanvaard worden als de bovenstaande criteria vervuld zijn. 

Voor meer vragen hierover, contacteer ons gerust.