Intracommunautaire leveringen en Nederland

In de praktijk merkten we dat verschillende Nederlandse bedrijven het concept intracommunautaire verwerving of levering geenszins kennen.

 

Hierbij de link naar de Nederlandse belastingdienst om aan te tonen dat ook in Nederland die wetgeving telt. Maw, bij leveringen vanuit Nederland naar België, aan een Belgische BTW-belastingplichtige mag geen Nederlandse BTW worden aangerekend :

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_afnemen_uit_andere_eu_landen/btw_berekenen_over_goederen_en_diensten/intracommunautaire_verwerving/intracommunautaire_verwerving

Export naar EU-landen

U exporteert naar een ander EU-land. Moet u btw in rekening brengen aan uw afnemer of niet? En waar doet u aangifte? Dat hangt ervan af of u goederen of diensten levert. En of uw klanten btw-aangifte doen. Wat u moet doen, leest u hier.

Btw berekenen

Over het algemeen brengt u geen btw in rekening aan ondernemers uit andere EU-landen. U brengt wel Nederlandse btw in rekening als uw klanten geen btw-aangifte doen, zoals particulieren.

Factureren

Zet u ‘0% btw’ of ‘btw verlegd’ op de factuur? Dat hangt ervan af of u goederen of diensten exporteert.

Administratie bijhouden

Zakendoen met het buitenland brengt een aantal extra administratieve verplichtingen met zich mee. Soms moet u zelfs aangifte doen in andere EU-landen.

Uitzonderingen in de EU

Deze regels gelden voor leveringen in de EU waar sprake is van vrij goederenverkeer. Deze regels gelden niet in een aantal gebieden in de EU.

 

Extra eisen aan uw factuur

Als u exporteert naar EU-landen, moet uw factuur aan extra eisen voldoen:

  • Op uw facturen aan ondernemers in andere EU-landen moeten zowel uw btw-nummer als dat van uw klant staan. Vraag het btw-nummer aan uw klant. Controleer het btw-nummer altijd.
  • Op uw factuur moet een aanduiding staan waaruit blijkt dat het een intracommunautaire levering is. Vermeld op de factuur:
    – ‘tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB ’68’ of
    –‘artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112’

 

 

Tevens ook een artikel uit een Nederlands vaktijdschrift hieronder, om duidelijk te maken dat deze wetgeving dus ook wel in Nederland geldt!

https://www.carbofisc.be/wp-content/uploads/2011/06/Nieuwe-BTW-regels-plaats-van-dienst-per-2010-nr.-12-2009.pdfNieuwe BTW-regels plaats van dienst per 2010 – nr. 12 2009

Leave a Reply