BTW aftrek bij eten en drinken in de zaak

Eten en drinken voor uw klanten

Geeft u uw klant een koffie of een broodje, dan gaat het in feite niet om restaurantkosten. Dergelijke kosten worden aanzien als onthaalkosten. Daarop is de btw niet recupereerbaar.

Kosten van eten en drinken voor klanten tijdens een opendeurdag of een promotie of evenement worden we beschouwd als reclamekost waarop de btw voor 100% aftrekbaar is. Wel moet kunnen worden aangetoond dat het event een verkoop bevorderend of omzet verhogend doel heeft.

Eten en drinken voor uw personeel

Het gratis ter beschikking stellen van dranken aan het personeel tijdens de werkuren wordt beschouwd als collectief sociaal voordeel waarop de btw integraal aftrekbaar is. Het gaat hier om koffie, thee, melk, bier en frisdranken. Het gaat evenwel niet om geestrijke dranken want daarop is de btw nooit recupereerbaar.

Tip: Staat het koffiezetapparaat in de keuken en/ of de refter van het personeel, dan is de btw op de koffie aftrekbaar. Staat datzelfde apparaat in de ontvangstruimte voor uw klanten, dan gaat het om kosten van onthaal en is de btw op uw eigen koffie, frisdrank,… niet aftrekbaar.

En wat met eten. BTW is aftrekbaar bij wijze van collectief sociaal voordeel bij soep en fruit. Broodjes en koffiekoeken zijn uitgaven waarop de btw niet recupereerbaar is.

 

Bron: NSZ nr. 20