Investeringsaftrek verhoogd van 8 procent naar 20 procent

Investeringsaftrek verhoogd van 8 procent naar 20 procent

De federale regering besliste om de eenmalige investeringsaftrek voor KMO’S van 8 procent ( die ook van toepassing is op eenmanszaken en vrije beroepen) vanaf volgend jaar tijdelijk te verhogen naar 20 procent. De eenmalige investeringsaftrek voor een bepaalde investering is niet te combineren met de notionele  interestaftrek voor het betrokken investeringsjaar. De verdere afbouw van de notionele interestaftrek en de verhoging van het tarief van de eenmalige investeringsaftrek tot 20 procent vormen dus extra argumenten om van deze aftrek gebruik te maken.

 

Investeringen uitstellen?

Stel dat u moet investeren in een kraan of dat uw IT-investeringen moet doen. Doet u dit nog het best dit jaar of net volgend jaar als de eenmalige investeringsaftrek 20 procent is?

Het antwoord is eenduidig, want er zijn twee regels die tegelijk spelen.

  • De verhoogde investeringsaftrek nodigt bedrijven uit om te wachten tot volgend jaar. Dat betekent dat die ondernemingen een vijfde van hun investeringen in bijvoorbeeld machines of materieel mogen aftrekken van de belastbare winst, terwijl dit nu maar 8 procent is. Het moet wel gaan om materieel dat uitsluitend voor eigen professioneel gebruik dient.
  • De gunstmaatregel komt bovenop de verlaging van de winstbelasting voor kmo’s die voorzien is vanaf volgend jaar.

De komende verlaging van het basistarief (maatregel 2) maakt dat een kmo er baat bij heeft dit jaar zo weinig mogelijk winst te maken of de winst gedeeltelijk door te schuiven naar volgend jaar. In sommige gevallen kan het fiscaal interessant zijn om de investeringen toch nog dit jaar te doen.

Voor eenmanszaken, die belast worden volgens de personenbelasting, is uitstel van de investering daarentegen interessanter dan voor kmo’s. Particuliere inkomsten worden voor zowat de helft belast. Een aftrek van 20 procent komt dus neer op 10 procent van uw investering die de staat betaalt.

 

TIP

Staat u voor een belangrijke investering? Dan doet u er goed aan om door uw boekhouder te laten berekenen wat voor financieel het interessante is.