Student-ondernemer: alleen maar voordelen!

Studeren en ondernemen: de twee zijn perfect verzoenbaar. Meer zelfs, dankzij enkele wedstrijden én een financieel gunstige regeling kunnen we het gerust een match made in heaven noemen. Word jij straks ook verliefd op het ondernemerschap?

Steeds meer student-ondernemers komen met originele concepten op de proppen … en weten daar nog een rendabel businessmodel uit te puren ook! Zoals Gertjan De Wilde, van festivaltool Beatswitch,. In een inspirerend filmpje op deze blogluidde de belangrijkste starterstip van Gertjan niet toevallig “Speel zoveel mogelijk met ideeën tijdens je studententijd.” Een recenter voorbeeld is de Gentse Laura Verhulst van Madam Bakster, een online bakkerij- en receptenplatform.

Hoe begin je eraan?

Laura en Gertjan zijn geen uitzonderingen. Elk jaar wagen honderden studenten de sprong. En ze staan er niet alleen voor: de stap naar het ondernemerschap is een stuk kleiner dankzij deze initiatieven:

  • Battle of Talents: deze wedstrijd brengt studenten samen met experts en topondernemers. Het doel? Samen je eerste ondernemingsplan tot stand brengen. De beste concepten krijgen mooie prijzen, eeuwige roem én een stevige visibiliteitsboost in de start-upwereld.
  • Start Academy: je gaat in teams met elkaar in de clinch. Tijdens workshops werk je gaandeweg je ondernemingsplan uit. Maar geen stress, want professionals helpen je hierbij. Je kan mooie prijzen en een pak consultancy-uren winnen.
  • Student Ghentrepreneur: Gentse studenten met ondernemingsambitie kunnen rekenen op infosessies, bootcamps, boeiende sprekers, inspiratiecafés en brainstorms. En elk jaar gaat iemand na een reeks pitchwedstrijden lopen met de trofee Dé Gentse Student-Ondernemer.
  • AFC Leuven: AFC Leuven, voluit Academics For Companies, heeft als missie het ontwikkelen van vaardigheden en het stimuleren van ondernemerschap bij studenten. Hun ‘Student Startup Forum’ is een inspirerend event dat medestudenten laat nadenken over ondernemen als een carrièreoptie.
  • TakeOffAntwerp: is een initiatief en (werk)plek van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen samen met de stad Antwerpen waar studenten de smaak te pakken krijgen om zich als ondernemer te ontwikkelen. Zeker interessant zijn de infosessies ‘Starten als zelfstandige’ voor verschillende doelgroepen.

Meer en meer voordelen

Sinds begin 2016 bestaat ook een nieuwe regeling waarmee je sneller jebasiskennis bedrijfsbeheer krijgt. Vroeger moest je daarop wachten tot je afgestudeerd was, of speciale cursussen daarvoor volgen. Gent mocht de spits afbijten: studenten aan de HoGent, Arteveldehogeschool en UGent haalden eind januari al hun attesten bedrijfsbeheer binnen.

Check ook zeker eens of jouw school onlangs niks op poten gezet heeft voor student-ondernemers. Sommige hogescholen en universiteiten hebben zelfs hetstatuut student-ondernemer in het leven geroepen. Het gaat niet om een apart sociaal statuut (zoals ‘zelfstandige’ of ‘bediende’), maar om specifieke voordelen die je school biedt: gratis coaching, werklocaties of zelfs flexibiliteit in je lessenpakket en examens. Loop ze niet mis!

Neem zeker ook eens een kijkje bij Vlajo, de Vlaamse organisatie die jong ondernemersgeweld stimuleert.

En wat met de formaliteiten?

Ook als student schrijf je je in bij een ondernemingsloket in je buurt. Of nog sneller:gewoon online!

De sociale bijdragen die je driemaandelijks betaalt (om bijvoorbeeld je pensioenrechten op te bouwen) zijn als student iets voordeliger. Ze kunnen namelijk gelijkgeschakeld worden aan die van een zelfstandige in bijberoep. Vraag dat wel op voorhand aan. Concreet:

  1. Verdien je netto minder dan 1.439,42 euro, dan betaal je helemaal geen sociale bijdragen.
  2. Tot 6.815,52 euro betaal je 21,5% van je jaarlijkse inkomsten aan sociale bijdragen (terwijl een zelfstandige in hoofdberoep iets meer bijdraagt).

De voorwaarden? Je moet jonger zijn dan 25, ingeschreven zijn als student en nog in aanmerking komen voor kinderbijslag.

 

Bron : http://www.xerius.be/blog/student-ondernemer-alleen-maar-voordelen/